ana_sayfa
FAALİYETLER
Yazılı Soru Önergeleri
Genel Kurul Soruları
Kanun Teklifleri
Sözlü Soru Önergeleri
Makalelerim
Genel Kurul Konuşmaları
Yazılı S.Ö.(Cevaplanan)
Meclis Araştırma Önergeleri
Yazl S..(Cevaplanan) > Adana'daki TOKİ konutlarında yaşanan bazı sorunlara ilişkin

Yazılı Soru Önergesinin Metni


08/01/2009


TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Aşağıdaki sorularımın Başbakan Sayın Recep Tayyip Erdoğan tarafından yazılı olarak cevaplandırılmasını; Anayasa’nın 98 ve İçtüzüğün 96. maddeleri gereğince saygılarımla arz ederim.

Yılmaz TANKUT
MHP Adana Milletvekili





Hatırlanacağı üzere daha önce Adana’da Yüreğir Kargakekeç, Yüreğir Atakent ve Seyhan Şambayadı ile Yüreğir Aksantaş yerleşim bölgelerinde Toplu Konut İdaresi’nce (TOKİ) yaptırılan/yaptırılmakta olan konut projelerinde tarafıma ulaşan veya bizzat tespit ettiğimiz hak sahiplerinin şikayet ve sorunlarını size iletmiştim.

Bunların bir kısmının giderildiğini memnuniyetle karşılamış ve duyarlılıklarından ötürü TOKİ yöneticilerine teşekkür etmiştim. Ancak bazı konut projelerinde hala pek çok sorun devam etmektedir. Bunlardan biri de merkez ilçe Çukurova’da (Bölünmeden önceki adı Seyhan) Şambayadı mevkiindeki 908 konutluk projededir. Geçtiğimiz günlerde burada oturan vatandaşlarımızı ziyaret ederek sorunları bizzat kendilerinden dinleme imkanına sahip olduk.

Bizlere bizzat ifade edilen sorunlar çok olmakla birlikte çözümsüz değildir. Şikayetlere göre; 2005 yılında temeli atılan, baskılar sonucu ancak iki yılda bitirilen pek çok konutta kapı ve pencereler, yer parkeleri kırık teslim edilmiştir. Yine pek çok konutta ve sosyal donatılarda damlar hala akmaktadır. Aynı şikayetlere göre sosyal donatı çok yetersizdir. Sağlık ocağı, PTT gibi zorunlu müesseseler ise yoktur. Ayrıca TOKİ’nin atadığı site yönetimi konut sakinlerinden yüksek aidat bedelleri tahsil etmektedir. 5 bin kişinin ikamet ettiği sitelerde, vatandaşların kendi yönetimlerini oluşturmalarına izin verilmemektedir.

Ayrıca TOKİ’nin atadığı site yönetimi konut sakinlerinden 26-53 lira arasında yüksek aidat bedelleri tahsil etmektedir. Bu kadar aidatın kent merkezinde bile alınmadığından dert yanmaktadırlar. 5 bin kişinin ikamet ettiği sitelerde, TOKİ’nin sadece bir yıl için atadığı ve geçtiğimiz Ekim ayında biten yönetim süresi, bir yıl daha uzatılırken, vatandaşların kendi yönetimlerini oluşturmalarına izin verilmemektedir. TOKİ’nin atadığı yönetimden şikayet had safhadadır. 1 milyar ile 3 milyar arasında maaş alan yönetimin, çöpleri bile toplamadıkları bildirilmektedir.



Diğer yandan, yine Adana’da merkez ilçe Yüreğir’de TOKİ’nin Çukurova Gazeteciler Cemiyeti (ÇGC) ve Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) ile birlikte yaptığı protokol kapsamında Aksantaş arsasında basın mensupları için yaptırılan konutlar bir türlü bitirilememiş ve teslim edilememiştir. Yetersiz maddi imkanlarla hayatlarını idameye çalışan çoğu yerelde hizmet veren basın mensupları bu durumdan oldukça olumsuz etkilenmektedirler.

Her iki konut projelerinde yaşanan sorunlar, vatandaşlarımızı ciddi şekilde mağdur etmektedir ve acil çözüm beklemektedirler.


Bu hususlar çerçevesinde;

1- Daha önce iki kez soru önergeleri ile ilettiğim halde, yani yeterli bilgiler verildiği halde, adı geçen yerlerdeki sorunlar neden çözüme kavuşturulmamıştır.

2- Bu çözümsüzlüğün asıl sebepleri nelerdir? Yetersiz kaynak mıdır? İlgisizlik ve/veya duyarsızlık mıdır?

3- Özellikle TOKİ tarafından oluşturulan geçici yönetimin göreve başlamasından itibaren 1 yıl geçmesine rağmen halen TOKİ sakinlerinin kendi yönetimlerini oluşturmak için yapması gereken genel kurul toplantıları niçin bir türlü yapılamamaktadır?

4- Geçici yönetimleri düzenleyen “Boğaziçi” isimli şirketin bu yönetim kurulları sayesinde aşırı bir şekilde rant elde ettiği iddiaları doğru mudur?

5- Yukarıda sayılan sorunların çözümü konusunda neler yapmayı düşünüyorsunuz?

,